Per què menjar tomàquets
A més dels minerals i vitamines que conté, la gran quantitat d’aigua del tomàquet ho fa un aliment baixíssim en calories (17% per 100 g), i al mateix temps dóna sensació de sacietat.
El tomàquet reforça el nostre sistema immunològic i regula la funció intestinal. És també diürètic.
El color vermell del tomàquet es deu a la presència de licopè (d’aquí el seu nom científic), un carotenoide d’alt poder antioxidant. Cal recordar que el consum de fruites i hortalisses riques en licopè disminueix el risc de patir malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer, especialment el de pròstata. Els tomàquets pera contenen 10 vegades més licopè que les varietats de tomàquet per a amanida. Els tomàquets madurs són més rics en licopè que els verds. Cuinar el tomàquet o amanir-ho amb oli fa més fàcil a l’organisme l’absorció de licopè. Els tomàquets de cultiu tradicional contenen molts més antioxidants que els de cultiu industrial.
En els tomàquets també poden trobar-se:
- Vitamina A.
Molt important per la vista, les dents, els ossos, la pell, el cabell, les mucoses, l’aparell respiratori i la formació de teixits nerviosos. - Vitamina B1.
També coneguda com a tiamina, participa en reaccions químiques de respiració cel·lular i és l’encarregada d’ajudar a les cèl·lules a transformar els hidrats de carboni en energia. Participa en el transport de sodi. - Vitamina B2.
Proporciona l’energia necessària a les cèl·lules de l’organisme perquè puguin funcionar. És un component indispensable per a la salut de la pell i de les mucoses del cos. Està relacionada amb l’activitat ocular, ja que proporciona oxigen a la còrnia perquè pugui funcionar adequadament i evitar malalties de visió. - Vitamina B3.
També coneguda com a niacina, col·labora a mantenir l’equilibri químic del sistema nerviós, fent que les neurones funcionin amb normalitat transmetent impulsos elèctrics per la seva membrana, i també participa en la producció d’hormones esteroides (com les hormones sexuals i les relacionades amb l’estrès) i a mantenir la salut i el bon aspecte de la pell. Entre les funcions de la vitamina B3 es troben els processos involucrats en l’obtenció d’energia a partir dels nutrients que ingerim, en l’eliminació de toxines i en el manteniment dels nivells de colesterol dins de la normalitat. - Important pel desenvolupament cel·lular i una activitat muscular normal.
- Fòsfor.
Necessari per a les dents i els ossos, també ajuda a combatre els estats d’ansietat. - La fibra prevé i millora el restrenyiment, i contribueix a reduir el colesterol en la sang. També contribueix a reduir el risc de malalties gastrointestinals.
Menjar amb seny
Consumir tomàquets que no estiguin madurs pot provocar marejos i vòmits. Fora de temporada cal desconfiar dels tomàquets d’aspecte impecable. Es tracta de tomàquets de cultiu industrial que no ens aportaran ni sabor ni nutrients. Si a més estan molt freds o humits, significa que han estat conservats en cambres frigorífiques.